23 Aralık 2015 Çarşamba

İnsan !

İnsan ; 

Ne şanslı bir varlık değil mi ?

Yaratılmışların en üstünü ...


Ona öyle üstün bir özellik bahşedilmiş ki , 
Bu iç güdülerin çok ötesinde ...



 Cılız bedeni diğer yaratılmışların bazılarından  narin ama bu üstün güç onu her şeyden değerli kılmış , dünyanın ev sahibi yapmıştır .




 O Akıl sahibidir . 



 Diğer canlılara verilmeyen özellikler insana verilmiştir...

Bkz. ' Biz gerçekten insanoğlunu şan ve şeref  sahibi kıldık. '(İsra Suresi ,70.Ayet.) 


Akıllı , düşünebilen , görebilen ve hissedebilen varlık ;

Ey İnsan ...



 Gözlerimiz nasıl da kör değil mi ?

Cenneti vaadeden bir yaratıcının , cennetten bir bahçe gibi yarattığı bir dünyada yaşıyoruz ...

'Göklerin ve yerin yaratıcısı O’dur. Bir şeyin olmasını hükme bağladığında ona sadece: “Ol!” der, o da hemen oluverir.' (Bakara-117) 


Onun nimetleriyle yaşayıp , O nu hissetmiyor , hatırlamıyoruz ...

Ve Diyor ki Kuran'da ; 

“Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir, gözlerinde de kalın bir perde bulunmaktadır ve onlar için büyük bir azap vardır.” (Bakara, 2/7)

Bazen düşünüyorum da , gerçekten göremiyoruz , hissedemiyoruz ...
Yoksa o gözleri perdeliler bizler mi oluyoruz ?

Baksanıza şu yaratılmışlara , 




Hepsi birer sanat eseri ...
“Yedi gök, yer ve bunlarda bulunanlar O’nu tesbih eder; O’nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur; fakat siz onların tesbihlerini anlamazsınız. Doğrusu O Halim olandır, Bağışlayan’dır”. 2



Ama şuanda yapabilecek onlarca şey varken , 

Bunu düşünüyor ve okuyabiliyorsak sıkılmadan ; 


Hala umut var demektir .

 Düşünmek 
ve
Hissedebilmek için ...


25. Resulüm! İman edip sâlih ameller işleyenleri, altlarından ırmaklar akan cennetlerle müjdele. Kendilerine ne zaman onlardan bir meyve rızık olarak yedirilirse, her defasında: “Bu bizim daha önce de dünyada iken yediğimiz şeydir.” derler. Bunlar söylediklerinin benzerleri olarak sunulmuştur. Onlar için orada tertemiz eşler vardır. Orada ebedî olarak kalacaklardır.

26. Şüphesiz ki Allah sivrisinek veya ondan daha küçüğüyle misal getirmekten çekinmez. İman edenler böyle misallerin Rablerinden gelen bir hak olduğunu bilirler. Kâfirler ise: “Allah bu misalle ne demek istedi?” derler. Allah bu misalle bir çoğunu saptırır, bir çoğunu da hidayete erdirir. Verdiği misallerle Allah ancak fâsıkları saptırır.



27. Onlar ki, kesin söz verip bağlandıktan sonra Allah’a verdikleri sözü bozarlar. Allah’ın birleştirilmesini emrettiği şeyi (iman ve akrabalık bağlarını) keserler. Yeryüzünde fesat çıkarırlar. İşte onlar gerçekten zarara düşmüş olanlardır.

28. Allah’ı nasıl inkâr edersiniz ki, siz ölü iken sizi O diriltti. Sonra sizi öldürecek, ondan sonra da tekrar diriltecektir. Tekrar O’na döndürüleceksiniz.

29. Yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yaratan O’dur. Sonra da göğe yöneldi, onu yedi kat olarak düzenledi. O her şeyi hakkıyla bilendir.


Allah, sizin için yarattığı şeylerden gölgeler kıldı. Dağlarda da sizin için barınaklar-siperler kıldı, sizi sıcaktan koruyacak elbiseler, sizi savaşınızda (zorluklara karşı) koruyacak giyimlikler de var etti. İşte O, üzerinizdeki nimetini böyle tamamlamaktadır, umulur ki teslim olursunuz.
(NAHL SURESİ / 81)

İnsana bir nimet verdiğimizde sırt çevirir ve yan çizer; ona bir şer dokunduğu zaman da umutsuzluğa kapılır.
(İSRA SURESİ / 83)

Mülk, o gün yalnızca Allah’ındır. O, aralarında hükmedecektir. Artık iman edip salih amellerde bulunanlar; nimetlerle donatılmış cennetler içindedirler.
(HAC SURESİ / 56)





13 yorum:

  1. Süphanallah, aslında insan hatta Yeryüzündeki küçük bir sinek bile O'nun mucizelerinden. Allah Razı olsun hatırlatma için. Cenneti hakedenlerden oluruz ins.

    YanıtlaSil
  2. Bizler maalesef bu üstünlüğümüzü yanlış anladık ve onu "dünya bizim malımız istediğimiz gibi sömürürüz" olarak yorumladık. Oysa bu dünya hiçkimsenin tapulu malı olmadı. Sadece sayılı günlerimizi harcayacağımız bir ilk evimiz oldu ve bizlere emanet edildi. Maalesef emanete hıyanet içindeyiz. Çevreye verilen zararlar, hayvanların amaçları dışında sirklerde, kürk yapımında, hayvan deneylerinde sömürülmesi,.. Ben hep diyorum, Tanrı'nın varlığıyla sorunu olan birisi varsa çevresine bakması yeterli. Bu kadar renkli bir dünya tesadüf eseri varolmuş olamaz. Gözü açıklardan olmamız dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ,ne güzel bir yorum , tamamlayıcı nitelikte olmuş çok teşekkür ederim. Kesinlikle çevremizdekilerin , yaşadığımız dünyanın farkına varmamız yeterli ...

      Sil
  3. Kibir ile yaptığımız hatalara mı vesvese ile yapmamız gerektiği halde vazgeçtiklerimize mi yanayım bilemedim. Ancak hikmetinden sual olmaz Rabbim'in bizleri yaşadığımız döneme göre hesaba çekecek olması sanırım hala bizler için umut var bir sevinç yaşatıyor. Paylaşımın yine çok harika... Bu konuda her zaman ettiğim bir duayı paylaşmak isterim.

    Bismillahirrahmanirrahim.

    Ey! Yeri, göğü ve arasındaki her şeyi ve dahi bütün alemleri yaradan Rabbim.
    Yer, gök ve arasındaki herşey ve dahi tüm alemler anbean seni zikreder. Bizleri seni çok zikredenlerden eyle!

    Amin!

    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bengetirdimsizibuhale ,
      Ne kadar güzel bir duaymış , çok teşekkürler paylaştığın için . İyiki varsın , yorumların beni çok mutlu ediyor , sevgiler ..

      Sil
  4. Merhabalar.
    Hem yüce kitabımız Kur'an'ı Kerime, hem de yeryüzüne baktığımızda Cenab-ı Hakk tarafından yaratılmışların en mükemmeli yani eşref-i mahlukat insandır.

    Cenab-ı Hakk, bir gün meleklerine "Ben yeryüzünde bir halife var edeceğim" dediğinde melekleri Cenab-ı Hakk'a :"Orada bozgunculuk yapacak, kanlar akıtacak birini mi var edeceksin? Oysa biz Seni överek yüceltiyor ve Seni devamlı takdis ediyoruz." demişlerdi.

    Bilmiyorum Siz de hiç Bakara suresinin bu 30. ayetini okuduktan sonra düşündünüz mü?

    Eşref-i mahlukat olan bu insan nasıl bir mahlukatmış böyle!.. Cenab-ı Hakk'ın yeryüzünde var edeceği bu halifenin, bozgunculuk yaratıp kanlar döken bir halife olacağını melekler nereden biliyorlardı? Çünkü gerçekten meleklerin dediği gibi bu halife yeryüzünde bozgunculuk çıkarmakta ve kan akıtmakta daha üstüne bir varlık yok!

    Ben yıllardır, bu ayeti çözmeye uğraşıyorum. Bir türlü mantıklı ve makul bir açıklamaya ulaşamadım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey ,
      Ayetin hemen devamında ' Allah da onlara: Sizin bilemiyeceğinizi herhalde ben bilirim, dedi. ' şeklinde devam eder...
      Evet bu ayet benim de dikatimden kaçmamıştı ilk okuduğumda ancak bunu bir ihtimal olarak değerlendirmiştim çünkü hakikaten Allah izin vermeden Meleklerinde bir şey bilmesi mümkün değildir.
      Ve herzamanki gibi içi dolu , yazımı pekiştirici ve düşündürücü yorumunuz için teşekkür ediyorum.
      Selamlar , sevgiler ..

      Sil
  5. Merhabalar.

    Konuya açıklık getirmek için, yorumuma devam ediyorum. Bakara,30. ayetten sonraki ayet açıklamalarında geçen mevzuların hiç biri ne bozgunculukla, ne de yeryüzünde kan dökmekle ilgilidir. Orada sadece Cenab-ı Hakk, Adem'e eşyaların adını öğrettikten sonra, meleklerine de aynı eşyaları göstererek "hadi bunların isimlerini söyleyin" diyor. Onlar da bilemiyorlar vs.

    Şimdi benim burada öne çıkardığım konu halifenin yeryüzünde bozgunculuk çıkarıp, kan dökecek bir varlık olduğu ve bu durumun da meleklerin bilgisi dahilinde olduğudur. Elbette meleklerin, yeryüzü için var edilen halifenin böyle bozguncu ve kan döken bir varlık olduğundan haberdar olmalarının bir açıklaması olmalı.

    Olayın bir başka tarafı ise, insan denilen mahlukatın bozguncu ve kan döken bir varlık olduğu, şu anda yeryüzünde yaşayan biz insanlar tarafından teyit edilmektedir. Bu bağlamda tartıştığımız konuyu inanmayanlar için, insanı Allah'ın yaratmış olduğuna bir delil olarak gösterebiliriz.

    Sonuç olarak halife bozguncu ve kan döken bir varlık, Allah öyle takdir etmiş, öyle yaratmış, biz insanın bu kötü tarafını sorgulamıyoruz. Sorguladığımız konu, meleklerin insan denilen varlığın bozguncu ve kan döken bir varlık olacağını, ya da olduğunu nereden biliyorlardır.

    TAHMİNLER:
    Cenab-ı Allah daha önce de İnsan, ya da insana benzeyen bir varlık yarattı. Yarattığı bu insan yine yeryüzünde bozgunculuk çıkarıp kan döktü. Cenab-ı Allah bu insan topluluğunu helak ederek ortadan kaldırdı. Daha sonra yine halife var etmek istedi ve bunu melekleri ile paylaştı, melekleri de Allah'a daha önceki insanların durumdan haberdar oldukları için, böyle söylemiş olabilirler.

    PROF.DR.S.ATEŞ ANALİZİ: Burada anlatılan, insanın ilk yaratılışı değil. İnsanın halife yapılmasıdır. Meleklerin Adem'in bozguncu ve kan dökücü olduğunu gözlemleriyle, deneyimleriyle öğrenmişlerdir. Bundan şu sonuca varılabilir: Çok önce yaratılmış olan insan, henüz olgunlaşmadığı için kan dökücü, bozguncu ve barbar idi. Ancak, büyük bir öğrenim gücüne, eğitimle uslanıp, yüksek ahlak sahibi olma yeteneğine malikti.

    Ben S.Ateş'in bu konuya getirdiği açıklamayı pek yeterli bulamadım. Sonuçta aynı hususiyetlere sahip insan, hala yeryüzünde bozgunculuk yapıp kan dökmeye devam ediyor.

    Bu konudaki araştırmalarım devam ediyor. Bunları arşivliyorum. İlim adamlarından bu konuya gayet mantıklı yapılmış bir açıklama bulursam, sizinle paylaşacağım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çelişkilere yer vermeyecek bir konu , olur da daha tatmin edici bir açıklamaya rastlarsanız ilgiyle okuyacağım.
      Çok çok sevgiler ..

      Sil
  6. Daha yeni okumaya başladım, çok da ilerleyemedim aslında. Çünkü anlamaya çalışarak okumak istiyorum. Biraz merhametli, biraz da korkutucu geldi bana. Ama şunu biliyorum ki, Kuran'ı okuyup da inanmayan biri gözlerini ve kalbini kapatmıştır.
    Güzel paylaşımların için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Hepimiz insan suretindeyiz. Ama gerçekten ne kadar ahseni takvim üzereyiz. Yoksa esfeli safilinde mi?

    YanıtlaSil

Bu konuda ne demek istersiniz ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...