6 Haziran 2014 Cuma

Yüzüklerin Efendisi

Gelmiş geçmiş en iyi kitap ve film serisi olan YÜZÜKLERİN EFENDİSİ ' ni günümüzde izlemeyen ya da en azından duymayan yoktur..
Ben de henüz ilk okula giderken tanışmış olduğum bu serinin takipçilerinden biriydim..
Bu sebeple ; 1. Dünya savaşının yaşandığı günlere tanıklık eden ve hepimizin bildiği Yüzüklerin Efendisi serisine imza atarak hayal gücümüzün sınırlarına dokunan bu değerli yazarın hayatını ve kitaplarını paylaşmayı bir borç bilirim..




               
J.R.R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien 1892'de Güney Afrika'da doğdu. Dilbilim ve Eski İngilizce konularında uzmanlaşıp 1945'te Oxford Üniversitesi'nde İngilizce profesörü oldu ve 1959'a kadar bu görevde kaldı. Oxford'da II. Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda Owen Barfield, C. S. Lewis ve Charles Williams gibi yazarlarla birlikte edebi bir çevre oluşturdu. Yüzüklerin Efendisi'nin (ve örneğin, C. S. Lewis'in Kozmik Üçleme'sinin) temeli bu çevrenin toplantılarında atılmıştır. Yüzüklerin Efendisi'nin 1954 ve 1955 yıllarında üç cilt halinde yayımlanması, özellikle "saygıdeğer" bir İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörünün "fantazi" gibi bir türde eser vermesi, edebiyat eleştirisi çevrelerinde küçük çaplı bir skandala yol açtı. Tolkien'ın 1937'de yayımlamış olduğu Hobbit (Mitos/Altıkırkbeş, 1997), daha ziyade masal türüne ait bir çalışma olarak kabul edildiği için üzerinde pek durulmamıştı. Oysa Tolkien,Yüzüklerin Efendisi'yle birlikte, Hobbit'te başladığı "dünya yaratma" projesinde ısrarlı olduğunu gösterdi. Yüzüklerin Efendisi'nin yarattığı dalgalanma, "fantazi" türünün, tıpkı o yıllarda bilimkurgu için de olduğu gibi, "saygın" edebiyat türleri arasına kabul edilmesinde önemli rol oynadı; Tolkien'ı izleyen fantazi yazarları, onu ve onun yarattığı "Orta Dünya"yı büyük ölçüde taklit etmekten vazgeçemediler. Tolkien'ın 1973'teki ölümünden sonra "Orta Dünya"nın Birinci Çağ'ını ele alan Silmarillion (1977, Altıkırkbeş, 1999), oğlu Christopher Tolkien tarafından yayıma hazırlandı. Christopher Tolkien 1980'li ve 90'lı yıllar boyunca babasının yarım kalmış elyazmalarını yayımlayarak eksiksiz bir "Orta Dünya" tarihi hazırlamaya gayret etti.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu konuda ne demek istersiniz ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...