22 Mayıs 2014 Perşembe

AY TOZU

Çalışırken rastladığım bir kelime olan "AY TOZU " artık bilinç altımda neleri ortaya çıkardıysa artık ; çok güzel çağrışımlar yaptı bende..
Bu sebeple araştırmak istedim ve aşağıdaki ilginç bilgilere ulaştım...
Belki sizin bilginiz vardır ama ben Apollo astronotlarının 1969 ile 1972 yılları arasında Ay’dan toplamda 382 kiloluk örnek getirdiğini ve bunun hakkında araştırmalar yapıldığını ilk kez duydum ve öğrendim..
Ben kendi küçük dünyamda sığ bilgilerimle idare ederken , araştırmacı ruhumun izinden gidip ilgimi çeken bilgileri buradan paylaşmaya devam edeceğim..

Ay'a 2020'de yeniden insanlı uçuş planlayan NASA, Ay tozu yutmanın astronotlar için tehlike oluşturup oluşturmadığını inceliyor.Laboratuvarın deposunda bulunan örneklerin nasıl unutulduğu sorusu cevabını bulamazken tüplerdeki etiketlerde el yazısıyla 24 Temmuz 1970 yazdığı öğrenildi.Örneklerin NASA’ya gönderilmesi gerektiği ancak laboratuvara gönderildiği ve burada unutulduğu belirtildi.Numuneler 43 yıl sonra NASA’ya gönderildi.Apollo astronotları 1969 ile 1972 yılları arasında Ay’dan toplamda 382 kiloluk örnek getirmişti. 

AY TOZUNUN ZARARLARI ARAŞTIRILIYOR  Minik Ay tozu parçacıklarının toksik olabileceğini düşünen bilim insanları, deney fareleri üzerinde Ay tozunun akciğerlerde yaratabileceği enfeksiyon olasılığını inceleyecek. Tennessee Üniversitesi'nden bir ekip de, ay'da kurulmasıplanlanan üs ve uzay araçlarındaki yaşam alanlarından tozun uzak tutulması amacıyla mıknatıs filtreler kullanması olasılıklarını araştıracak. NASA'nın Apollo uçuşlarından bu yana Ay tozunu yutmanın sağlık üzerindeki bazı olumsuz etkileri biliniyor. Apollo 17 seferi ile Ay yüzeyinde yürüyen son insan olan Amerikalı astronot Harrison Jack Schmitt, Ay yüzeyindeki yoğun bir faaliyetin ardından kirli uzay elbisesini modül içinde çıkarttığında, ay tozunun olumsuz etkisinden ve ateşinin yükselmesine neden olmasından şikayet etmişti. NASA, şu anda Ay tozuna daha uzun sürelerde maruz kalınmasının yol açabileceği sonuçları inceliyor ve 13 yıl içinde Ay'a yeniden insan gönderilmeden önce bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu konuda ne demek istersiniz ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...